Den svårfångade reflektionen

Reflektion. Bara ordet får mig att ge mig in på svindlande tankegångar. För vem? Hur? Varför? Och vart leder det? I mitt dagliga arbete är det ett mantra. Vi i arbetslaget skall reflektera över barnens process, vårt eget arbete och sedan landa i nya utmaningar. Men frågan är, gör vi det utifrån begreppets sanna natur? "Den svårfångade reflektionen" tar mig med på en resa genom många av dessa frågeställningar, ibland blir jag klokare, men många gånger är jag förvirrad och vilse. Men, boken är läst och tankarna kring den finns där...nu skall de bara landa i ord, här i min blogg.

Inledande tankar
"Reflektion skiljer sig från vanligt "tänkande" eller "grubblande"
genom att den är påtagligt målinriktad, att den den genomförs med någon
form av systematik och struktur där syftet är att distansera sig från
gamla tankemönster och utveckla nya samt söka lösningar på frågeställningar."
(s. 5)

Så skriver Peter Emsheimer inledande i boken "Den svårfångade reflektionen". Men tänker jag, det är väl inte så svårfångat! Och sedan börjar den långa, vingliga resan in i denna bok. För svårfångat är just vad det är!

Hur reflekterar vi?
Det är intressant hur man kan känna igen sig i andras och ord. De första kapitlen i "Den svårfångade reflektionen" sätter många gånger ord på mina egna tankar och handlingar. Jag läser om hur videoupptagning synliggör det osedda och hur studenters tankar kring reflektion kan se ut. Jag inser då att även jag många gånger inte når fram i att greppa reflektionens hela vidd.

I första kapitlet möter vi Anna som med hjälp av bildanalys får se ett dansstycke med nya ögon. Jag drar paraleller till när mitt gamla arbetslag och jag videofilmade oss själva i en påklädnadssiuation med barnen förskolan. Genom att titta på videon tillsammans i arbetslaget, fick jag se och lära saker om mig själv och mitt arbetssätt. Detta i sin tur ledde till förändring och förbättring i just dessa hallsituationer. Med hjälp av videofilmen fick jag syn på saker som jag inte tänkt på förut.

"Det tidigare självklara visar sig innehålla så
mycket mer än vad hon tidigare uppfattat utifrån
vad hon faktiskt ser." (s. 15)

Beskrivningen av Annas tankar kring bildanalysen anser jag visa ett väldigt tydligt sätt att reflektionen som verktyg möjliggör en utvecklingsprocess.

De kommande kapitlena i boken var intressanta. Forumspelet som verktyg kan vara spännande för såväl vuxna som barn och möjliggör olika scenarior för samma problem. Vi har inte använt oss av det på min arbetsplats, men jag ser möjligheterna och utmaningarna med att göra forumspel  i barngrupp. Kapitlet bild och bearbetning var intressant ur den aspekt att bilder kan säga så mycket mer än vad man först ser.

Som jag skrev tidigare tyckte jag dock att boken i stort var svår att ta till sig, den hade en röd tråd men var ändå "hattig". Den mest givande delen för mig var den sista, metod och reflektion, som gick in lite mer på det konkreta i reflektionsbegreppet. Där kunde jag också knyta ihop tråden lite då jag i t ex kapitlet om bild och bearbetning insåg att bilder kan tala till oss på så många olika sätt, och att varje individ, genom sin egen bearbetning, kan reflektera över olika saker. Se-förstå-handla (s. 181) blev för mig ett förtydligande i vad reflektion kan innebära.


Litteratur:

Emsheimer, P., Hansson, H., Koppfeldt, T., Den svårfångade reflektionen, Lund: Studentlitteratur 2005

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar